Çocuklarda Öfke Krizi
Anne babaların en çaresiz kaldıkları dönemlerden biri de çocuklarının huysuzluk/ öfke nöbetleri ile başa çıkamadıkları zamanlardır. Öfke, her insanın doğasında vardır. Uygun yollarla ifade edildiğinde sağlıklı bir duygudur. Öfke nöbetine giren çocuğun karşısında ebeveyn nasıl davranmalı?
- Öncelikle kendinizi sakinleştirin. Çocuğunuza bağırmayın, kızmayın. ‘Neden ağlıyorsun?’, ‘Ne var canım ağlayacak?’ gibi onu anlaşılmaz hissettirecek, duygularını hafife alacak ifadeler kullanmayın.
- Böyle anlarda bir şey öğrenmekten ya da mantıklı açıklamalar yapmaktan kaçının. Zira çocuğunuzun o anda sizi anlaması genellikle mümkün olamaz. Bu yaklaşımınız krizin daha da büyümesi ile sonuçlanabilir.
- Ev dışındaysanız, kriz ortamından uzaklaşmaya, mümkün olduğunca uyaransız bir ortama gitmeye çalışın. Evin içindeyseniz kendi odası gibi rahatlayabileceği bir alana geçin
- Çocuğunuzun yaşadığı her öfke krizinde sabırla, bu sakin yaklaşımı tekrar etmeye çalışın. Farklı zamanlarda olumlu bir şekilde kendini ifade ettiğinde, muhakkak davranışını yakalayın ve memnuniyetinizi paylaşın.
Eğer çocuğunuz çekingen davranıyorsa; Çocuğunuz çekingen davrandığında onlara mantıklı açıklamalar yapmaya çalışarak onunla didişmek çekincelerini yenmelerini konusunda onlar bir fayda sağlamayacaktır. Çocuğunuzun düşünce ve duyguları üzerine rahat bir şekilde konuşabileceği bir alan tanımak oldukça önemli olacaktır. Düşüncelerini ifade etmesi bazen zaman alabilir. Bu nedenle ebeveynler sabırlı olmalıdır.
Uzm. Dr. Bilge ÇELİKKOL
Kocaeli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı