Bebeklerde Göbek Bağı Düşmesi
Bebeğinizin göbeği doğumdan itibaren yaklaşık 10 gün sonra düşer. Bu sürede her gün bebeğinizin göbeğini temizlemelisiniz. Göbeğin mikrop kapmaması için göbek çevresini temiz bir pamuk veya gazlı bez yardımıyla %70’lik alkol ile dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Göbek bağı düştükten sonra biraz kanama olması ise normaldir. Eğer akıntı geliyorsa ya da şişerse doktora gitmelisiniz.
Göbek düştükten sonra da temizliğe dikkat etmelisiniz. Bebeğinizin bezini her değiştirdiğinizde göbek bağının dibinde, göbek deliğine en yakında yer alan bölgeye özen gösterin. Birikmiş olabilecek nemli birikintileri temizlemek için nazikçe fakat iyice silin. Pamuklu çubuk bu iş için idealdir. Bebeğinizi incitmekten korkmayın, göbek bağında herhangi bir sinir ucu bulunmaz.
Göbek bağı yarasının hava almasını sağlayın. Bu yaranın daha hızlı iyileşmesine ve kurumasına yardımcı olacaktır. Bebek bezlerinin yaraya temas etmesini önlemeye çalışın. Bezi göbek bağının tam altında aşağı doğru katlayabilir veya tepesinde bir boşluk bulunan tek kullanımlık bebek bezlerini kullanabilirsiniz. Kabuğun kendi kendine düşmesine izin verin. Geçmişte göbeği alkolle silmek önerilirdi. Yeni verilere göre göbek bağının doğal olarak kurumasına izin vermenin daha çabuk iyileşmeyi sağlayacağı bildiriliyor.
Bebekler ‘dışa’ veya ‘içe doğru’ göbekler ile doğarlar. Bazı ebeveynler, göbek bağı bölgesini madeni para, yara bandı veya bandajlarla sararak bebeğin doğal göbek şeklini değiştirmeye çalışırlar. Bu hem işe yaramayan hem de yara bölgesini tahriş edebilecek bir yöntemdir. Yeni doğanınızın göbek bağı hâlâ düşmemişken, bu bölgeyi suya daldırmak yerine ona çabuk sünger banyoları yaptırmak daha iyidir. Göbek bağı düştükten sonra bebeğinizi bir bebek küvetinde veya lavaboda yıkayabilirsiniz.
Uzm. Dr. Bilge ÇELİKKOL
Kocaeli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı