Çocuklarda Yanık Durumunda Yapılması Gerekenler

Yanık: su buharı, su veya diğer sıcak sıvılar, ateş, sıcak cisim, elektrik, aşırı güneş ışını veya kimyasal maddelerin insan vücuduna temas etmesiyle vücutta meydana gelen doku harabiyetidir.

Tüm yanıklarda, hızlıca, yanığa neden olan etken ile temas kesilmelidir. Solunumun ve solunum yolunun etkilenip etkilenmediği kontrol edilir. Yanmış alandaki deriler kaldırılmadan, mümkünse kesilerek giysiler çocuktan uzaklaştırılır. Sıvı ile ya da kimyasal maddeler nedeniyle oluşan yanıklarda, özellikle bu işlemi yaparken, yanığa sebep olan maddenin başka yüzeylere de yayılmamasına dikkat etmek gerekir.

Yanık bölge, 20 dakika kadar çeşme suyu altında tutulur. Özellikle, kimyasal bir etken ile yanık oluşmuşsa, suyun tazyiksiz olmasına dikkat edilir. Yanık yüzeyi geniş ise, ısı kaybı çok olacağından, suya tutmak yerine temiz nemli bir bez ya da çarşaf ile yanık yüzeyin örtülmesi önerilir. Ödem oluşabileceği düşünülerek yüzük, bilezik, saat gibi eşyalar hemen çıkarılmalıdır. Su toplamış yerlerin patlatılmaması gerekir. Yanık yüzeyinde oluşan yaralar enfeksiyona karşı korunmak için temiz bir bezle örtülür. Yanık yüzeyi geniş ise, ambulans beklenirken ya da sağlık kuruluşuna gidilirken, çocuğun bilinci açıksa ve kusması yoksa, 1 litre suyun içine 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz eklenerek karıştırılır ve çocuğa içirilir.

 

Uzm. Dr. Bilge ÇELİKKOL
Kocaeli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı



Kocaeli Çocuk Sağlığı


Kocaeli’nde bulunan çocuk sağlığı ve hastalıkları  muayenehanemizde 0-17 yaşına kadar hemen hemen tüm hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştirilmektedir. Muayenehanemizde çocuklar için tanı ve tedavi uygulanmaktadır.




Bilge’yle Kalın


Sizlere düzenli olarak makalelerimizi, yazılarımızı iletmemizi isterseniz aşağıdaki kutucuğa e-posta adresinizi yazıp gönderebilirsiniz.



    Uzm. Dr. Bilge Çelikkol - Kocaeli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, 2020. Tasarım enochajans.com

    İletişime geç
    Size nasıl yardımcı olabiliriz?
    Merhaba. Sohbete başlayabiliriz...